KESTÄVÄÄ MATKAILUA

Kalajoki- sen kuuluisat Hiekkasärkät ja sitä ympäröivä ainutlaatuinen meriluonto tarjoaa upeat puitteet lomailuun sekä paljon tekemistä niin lomailijoille kuin paikallisillekin. Jotta alueemme säilyttäisi vetovoimansa jatkossakin, se edellyttää vastuullisten toimintatapojen, palveluiden ja kestävien valintojen tuomista osaksi jokapäiväistä tekemistä. Haluamme toiminnallamme edistää kestävää, laadukasta, matkailua ja palvella kaikkia asiakkaitamme tasapuolisesti ja ympäristöä kunnioittavalla tavalla, jotta jokainen asiakkaamme saa kokea ikimuistoisen Kalajoki-elämyksen.

Kalajoki Keskusvaraamo on sitoutunut edistämään kestävää matkailua ja tästä työstä meille onkin myönnetty Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -laatumerkki. Ohjelman kautta sitoudumme jatkuvaan kehitystyöhön sekä teemme oman yrityskohtaisen kestävää matkailua tukevan toimintasuunnitelman. Kalajoki Keskusvaraamolla on käytössä lisäksi oma ympäristöohjelma Ekokompassi ja meille on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti.

SERTIFIOITUA YMPÄRISTÖTYÖTÄ

Ekokompassi on kehitetty kansainvälisen ympäristöjohtamisen ISO140001 -standardin pohjalta kaikille aloille soveltuvaksi. Ekokompassin omistaa Suomen Luonnonsuojeluliitto, Suomen vanhin ja vaikuttavin ympäristöjärjestö. Ekokompassi-ympäristösertifikaatti myönnetään organisaatiolle, joka on ympäristövaikutusten arvioinnin kautta tunnistanut merkittävimmät ympäristövaikutuksensa, laatinut ympäristöohjelman näihin pohjautuen ja toteuttanut sitä. Ympäristöohjelma sisältää tavoitteet, toimenpiteet ja mittarit ympäristöasioiden jatkuvaan parantamiseen. Riippumattoman asiantuntijan tekemässä auditoinnissa arvioidaan täyttääkö organisaation ympäristövastuutyö Ekokompassin asettamat 10 kriteeriä. Organisaatio raportoi vuosittain ympäristöohjelman toimenpiteiden toteutumisesta ja tunnusluvuista ja kriteerien toteutumista valvotaan uusinta-auditoinneilla kolmen vuoden välein. Oman ympäristöjärjestelmän lisäksi Kalajoki Keskusvaraamolla on käytössä Visit Finlandin myöntämä Sustainable Travel Finland-merkki osoituksena työstä kestävän matkailun eteen.

YMPÄRISTÖOHJELMAAN SISÄLTYVIÄ TOIMENPITEITÄ

 • Olemme vähentäneet loma-asuntojen siivouksessa käytettävien siivousaineiden määrää ja vaihtaneet aineita mahdollisuuksien mukaan kotimaisiin ympäristömerkittyihin vaihtoehtoihin.
 • Suunnittelemme siivousautojemme reitit aina mahdollisimman tehokkaiksi, jotta vältymme turhilta ajokilometreiltä, säästämme polttoaineessa ja vähennämme päästöjä.
 • Suosimme paikallisia tuotteita, palveluita, alihankkijoita ja työvoimaa.
 • Työvaatteinamme on käytössä paikalliselta toimijalta hankitut ympäristömerkityt kierrätysmateriaaleista valmistetut tekstiilit.
 • Olemme siirtymässä kohti paperitonta toimistoa.
 • Minimoimme hankintamme ja siirrymme mahdollisimman ympäristöystävällisiin mainostuotteisiin.
 • Kierrätämme toiminnastamme välittömästi syntyvän jätteen ja ohjeistamme myös alueen matkailijoita ja loma-asuntojen omistajia jätteiden lajittelussa ja kierrättämisessä.
 • Tiedotamme mahdollisuuksista matkustaa alueelle julkisilla kulkuneuvoilla, liikkumisesta kompaktin matkailualueen sisällä jalan tai pyörällä, järjestämme tarvittaessa liityntäkuljetuksia asemilta tapahtumien yhteyteen.
 • Toimimme tiedonvälittäjänä ympäristöön liittyvissä asioissa matkailijoiden sekä eri sidosryhmien välillä

YMPÄRISTÖLUPAUKSEMME

Me Kalajoki Keskusvaraamolla lupaamme osaltamme edistää taloudellisesti, sosio-kulttuurillisesti ja ympäristön kannalta kestävämpää matkailua. Olemme sitoutuneet ympäristöjärjestelmän myötä huomioimaan ympäristövastuumme sekä kestävän kehityksen arvot ja käytänteet. Nostamme kestävän matkailun periaatteet osaksi jokapäiväistä toimintaamme ja kannustamme myös asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme toimimaan samoin. Perehdytämme henkilökuntamme toimimaan yrityksemme arvoja ja ympäristölupausta noudattaen.

Suosimme paikallisia tuotteita ja palveluntarjoajia sekä sitoudumme vastuullisiin hankintoihin ja toimintatapoihin. Minimoimme jätteemme ja kierrätämme mahdollisimman paljon. Ohjeistamme välittämiemme loma-asuntojen omistajia huolehtimaan kiinteistöjen riittävästä ja asianmukaisesta jätehuollosta. Ohjeistamme ja tiedotamme myös asiakkaita ja alueen matkailijoita toimimaan ympäristöä kunnioittaen ja kuormittamatta. Toimimme ympäristöasioissa viestinvälittäjänä matkailijoiden sekä paikallisten toimijoiden ja kaupungin välillä.

VASTUULLISEN MAJOITTUJAN VINKKILISTA ENERGIANSÄÄSTÖÖN

 • Vältä valmiiksi asetettujen huonelämpötilojen muuttamista.
  Pidä ikkunat ja parvekkeen ovi suljettuina, jotta lämpö ei karkaa. Tuuleta nopeasti ristivedolla.
 • Käytä vettä säästeliäästi: suosi lyhyitä suihkuja ja vältä veden turhaa valuttamista.
 • Pese vain täysiä koneellisia astian- ja pyykinpesukoneessa ja käytä pika- ja säästöohjelmia sekä alhaisempia pesulämpötiloja. Käytä kuivausrumpua tai -kaappia vain tarvittaessa.
 • Käytä sähköliettä ja uunia tehokkaasti, hyödynnä esi- ja jälkilämpö. Pidä liesituuletinta päällä vain tarpeen mukaan. Käytä mikroaaltouunia pienten ruoka-annosten lämmittämiseen ja kypsentämiseen.
 • Lämmitä saunaa harkiten.
 • Pidä valaistus minimissä ja sammuta valot, kun poistut huoneesta.
 • Käytä takkaa lämmittämiseen ja nauti tunnelmasta.
 • Kesällä viilennä viisaasti: pidä ovet, ikkunat ja verhot kiinni päivällä, hyödynnä yön viileämpää ilmaa tuuletuksessa, vältä lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä.